Sürgü Sistemlerinde Gardrop Mekanizmaları

Blog Yazarı

01.01.1970

 

Sürgü Sistemlerinde Gardrop Mekanizmaları

İç mekanlarda kullanılan dolap benzeri mobilyalar için genel 3 farklı sürgü sistemi üretilmektedir. Bu sistemler ;

  • İçten Sistemler           : İçten çalışan Sürme Kapak Sistemleri ,
  • Dıştan Sistemler         : Dıştan çalışan Sürme Gardrop Sistemleri
  • Karma Sistemler         : Kapak Ağırlığı alt zemine verilen üstten ise klavuz ile çalışan Sürme Gardrop Sistemleri

 

İçten Çalışan Sistemler ( Örnek Ürün M03 SRG 100 )

Bu model sürme kapak sistemlerinde kapak ağırlığı alt baza üzerindeki tablaya verilir. Bu sistemlerde taşıyıcı mekanizma alt mekanizmalardır. Alt ve üst ray profilleri ile bütünleşik çalışan mekanizmalar sayesinde sistem çalışır. Üst ray içerisinde klavuz tekerler bulunur. Üst klavuz mekanizmalarında bulunan teker sistemleri rulmanlı ve kauçuk kaplı olması ürünün sessiz ve rahat çalışmasını sağlar. Alt taşıyıcı mekanizmaların ise krom çelik rulmanlı olması ürünün uzun yıllar sessiz ve sorunsuz çalışması için önemlidir. Bu modellerde ray içerisinde uygulanabilen yavaşlatıcılar sayesinde kapaklar açılış ve kapanış yönlerinde yavaşlayarak sessiz ve güvenli şekilde kapanır. Bu sistemlerde dolap içerisinde yer aldığından dolap derinliğinden panel kalınlıklarına bağlı olarak 80 – 100 mm arasında alan tüketir. Bu model sürgü sistemin en büyük avantajı yerden tavana kadar boşluk olmaksızın dolaplar yapılabilir.

Yavaşlatıcı sistemler , her tür sürgü sistemlerinde uygulanması önerilen , konfordan öte ihtiyaç duyulan donanımlardır. Yavaşlatıcı sistemler kapakların hızlı şekilde yan duvarlara çarpmasını önleyerek sürgü mekanizmanın ve dolap gövdesinin yıpranmasına engel olur. Mobilyaların ömrünü uzatır. Çocukların ve engelli bireylerin olası parmak sıkışma riskini azaltır. Sessiz ve konsantrasyon gerektiren özel ortamlarda istenmeyen sesleri engeller.

Dıştan Çalışan Sistemler ( Örnek Ürün M02 8220 SFT )

Bu model sürme kapak sistemlerinde kapak ağırlığı üst tablaya verilir. Bu sistemlerde taşıyıcı üst mekanizmalardır. Alt ve üst ray profilleri ile bütünleşik çalışan mekanizmalar sayesinde sistem hareket eder. Alt ray içerisinde klavuz tekerler bulunur. Alt klavuz mekanizmalarında bulunan teker sistemleri rulmanlı ve kauçuk kaplı olması, ürünün sessiz ve rahat çalışmasını sağlar. Alt taşıyıcı mekanizmaların ise krom çelik rulmanlı olması ürünün uzun yıllar sessiz ve sorunsuz çalışması için önemlidir. Bu modellerde ray içerisinde uygulanabilen yavaşlatıcılar sayesinde kapaklar açılış ve kapanış yönlerinde yavaşlayarak sessiz ve güvenli şekilde kapanır. Sistem mekanizmaları dolabın dışından çalıştığı için , dolap iç kullanım alanı diğer model sürgü sistemlere oranla daha fazladır. Bu modelde üst mekanizmanın montaj edilebilmesi için üst bölümde tavan ve dolap arasında ( ürüne göre değişebilir ) 10 cm ‘e kadar boşluk bırakılması gereklidir. Sonrasında ahşap uygulamalarla bu alan görsel olarak kapatılabilir.

Karma Sürme Gardrop Sistemleri ( Örnek Ürün M02 SRG 190 / M02 7320 )

Bu model sistemlerde ise sürgü sisteminin tasarımını göre taşıyıcı alt veya üstte olabilir. Bu sistemler genel olarak projelere özel ihtiyaçlarla ortaya çıkmış ürünlerdir. Örneğin üstten taşıyıcı sürgü sistem mekanizmaları altta tekerli klavuzlarla uygulanmak istenmiş. Alt klavuz ray profili bazanın alnına uygulanması ile alt bölümdeki ray detayı gizlenmiştir. Bu sayede yerden tavana kadar inşa edilebilen dolap uygulamasında görsel konforu arttırılması hedeflenmiştir. Üstten taşıyıcı mekanizmaların taşıyıcı özelliği daha yüksektir.

Diğer bir karma model ise ( Örnek M02 SRG 190 ) taşıyıcı sistem alt mekanizmalardır. Üst tablanın üzerinde montaj edilen ray profili içerisinde klavuz sistemler çalışır. Ray profili içerisinde montaj edilen yavaşlatıcılar sayesinde kapakların çift yöne yavaşlatılarak kapanması sağlanır.

Blog Videoları